Soorten Fundering

Het fundament of fundering is een belangrijk deel van een gebouw of constructie dat ervoor zorgt dat het eigen gewicht ervan en de daarop uitgeoefende krachten worden overgedragen aan de draagkrachtige ondergrond. Men kan verschillende soorten fundering onderscheiden afhankelijk van de aard en het gewicht van de te bouwen constructie en de samenstelling en draagkracht van de ondergrond in het betreffende gebied.

Fundering op staal

Wanneer een pand of andere zware constructie relatief licht is, en de bodem voldoende draagkrachtig, past men een fundering op staal toe. Doorgaans wordt onder de bebouwing wel grondverbetering toegepast, zodat de draagkracht van de ondergrond wordt verhoogd. Een fundering op staal bestaat meestal uit een met gewapend beton gevulde sleuf, waarop de rest van de constructie wordt gebouwd. De fundering wordt door de ondergrond op zijn plaats gehouden. Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt het materiaal staal niet gebruikt in een fundering “op staal”. De term komt uit het Oudgermaans ‘stal’ en Oudfrans ‘estal’, wat stand, vaste plaats of staan op, rusten op betekent. Staal betekent in dit geval eigenlijk de ondergrond of ‘harde bodem’.

Algemene vloerplaat

Een algemene vloerplaat is een dubbelgewapende (boven en onder) betonnen plaat die tenminste 30cm dikte heeft over de gehele oppervlakte van de fundering, voorzien van een betonnen rand tot op vorstvrije diepte (minimaal 80 cm) aan de buitenzijde tegen het opvriezen. Dit soort fundering past men onder andere toe bij weinig draagkrachtige gelijkmatig gelaagde ondergrond.

Paalfundering

Als de grond nabij de oppervlakte niet draagkrachtig genoeg is voor een fundering op staal en er tevens geen grondverbetering mogelijk is, wordt meestal een fundering met heipalen toegepast. Heipalen leiden het gewicht van de bovenliggende constructie af naar dieper gelegen harde zandlagen, die wel stevig genoeg zijn om de constructie te dragen. Heipalen kunnen ook draagkracht ontlenen aan kleef, het “plakken” aan de bodemlagen waar de paal doorheen is geheid. Er zijn talloze methodes voor het aanbrengen van een paalfundering. Denk hierbij o.a. aan heien en persen. Soms worden ook damwanden of diepwanden als fundering gebruikt. Het principe hiervan is ongeveer hetzelfde als dat van de gewone paalfundering. In bebouwd gebied wendt men in de grond gevormde palen aan om beschadiging door trillingen aan bestaande gebouwen te vermijden.

Caissonfundering

Een caissonfundering bestaat uit een grote betonnen, stalen of soms houten “doos”, die ervoor zorgt dat het gewicht van de erbovenop gebouwde constructie over een groot oppervlak wordt verdeeld. De caissons worden aan het oppervlak gebouwd en door de grond eronder te verwijderen, zakken ze naar de gewenste diepte. Deze methode wordt soms toegepast bij bijvoorbeeld brugpijlers.

Onze onderneming

Funderingstechnieken De Coogh bv in Zaandam is al ruim een kwart eeuw actief in de heiwereld. In dertig jaar tijd hebben wij een stevige positie opgebouwd in Noord Holland als specialist in fundering aanleg, funderingsherstel, heiwerken, vijzelen en kelderbouw. Geen klus is ons te groot, of te klein. Funderingstechnieken De Coogh bv heeft altijd het karakter van een echt familiebedrijf behouden. Kenmerkend voor ons bedrijf zijn de platte organisatiestructuur en de korte communicatielijnen. Hierdoor zijn wij in staat om bij elke opdrachtgever optimale kwaliteit te garanderen.

kelder aanleggen

Benieuwd wat Funderingstechnieken De Coogh voor u kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Funderingstechnieken De Coogh BV • Daam Schijfweg 22-24 • 1507 BD Zaandam

Tel: 075-6163904 • Email: info@decoogh.com